Boala hemoroidală

Hemoroizii sunt definiți ca dilatații de tip varicos ale venelor din submucoasa anusului și rectului. În mod fiziologic dilatația medie a acestor vene anorectale are rolul de a etanșeiza canalul anal împiedicând scăpările de gaze sau materii fecale.

Modificarea structurilor normale ale acestor vene duce la dilatația lor masivă determinând apariția semnelor, simptomelor și a complicațiilor determinând boala hemoroidală.

În funcție de localizarea lor hemoroizii pot fi interni sau externi.

Hemoroizi interni sau externi

Cum apar hemoroizii?

Principalii factori favorizanți ai hemoroizilor sunt: constipația, dieta săracă în fibre vegetale, sedentarismul, moștenirea genetică. În plus, sub influența unor factori patogeni (genetici, infecțioși, metabolici etc.) se produc modificări ale pereților venoși ceea ce duce la dilatația lor masivă însoțită de o mobilitate anormală (prolabarea, alunecarea lor în jos) și modificări ale mucoasei de acoperire, care se ulcerează.

Stagnarea sângelui în aceste dilatații venoase duce la accentuarea lor, la apariția trombozei (adică a unui cheag de sânge în hemoroid) și a sângerării.

Care este evoluția hemoroizilor?

În funcție de stadiul evolutiv, hemoroizii interni pot fi:

• Gradul 1 – hemoroizi mici, care nu se exteriorizează la defecație
• Gradul 2 – hemoroizi care se exteriorizează la defecație, dar care se reduc singuri, spontan în canalul anal
• Gradul 3 – hemoroizi voluminoși, exteriorizați la defecație, dar care se reduc doar manual
• Gradul 4 – hemoroizi voluminoși, ireductibili (prolaps hemoroidal)

Evoluția hemoroizilor este spre complicații, cu perioade de liniște ce alternează cu perioade de acutizare și agravare sub influența diverșilor factori (alimentari, poziție prelungită de ședere pe scaun, la birou, mașină sau avion).

Hemoroizii interni produc în general sângerări repetate, nesistematizate, ce induc anemie feriprivă. Prolapsul hemoroidal este însoțit de dureri violente, ulcerații și suprainfecție cu formarea unui abces.

Hemoroizii externi se complică cu tromboza hemoroidală, formarea bruscă a unui cheag de sânge în hemoroid, cu apariția unei tumefacții brun/cianotice (albastru-vinețiu), cu dureri violente.

ATENŢIE! Imaginea de mai jos are un conţinut medical explicit – în cazul în care doriţi să vizualizaţi o imagine care arată aspectul real al hemoroizilor va rugăm să daţi click

Cum se manifestă boala hemoroidală?

Principalele semne și simptome sunt reprezentate de:

• Sângerare (rectoragie) cu caracter capricios, repetată, ce duce la anemie cronică. Gradul de sângerare nu este proporțional cu gravitatea bolii hemoroidale, rectoragia putând fi în cantitate mică și intermitentă. Prezența sângelui este constatată de pacient în vasul de toaletă, pe hârtia igienică sau acoperind materiile fecale și aspectul este de sânge roșu, proaspăt, ce tapetează scaunul și nu este amestecat cu materiile fecale. La început sângerările sunt minore, apar la sfârșitul scaunului și se repetă după o perioadă mare de timp. Ulterior devin mai frecvente, abundente, apar după fiecare scaun, odată cu creșterea în dimensiuni a hemoroizilor.

• Pacienții cu rectoragii au tendința să-și atribuie fals un diagnostic de hemoroizi și să tolereze o perioadă îndelungată aceste pierderi sangvine – atitudine periculoasă deoarece reprezintă motiv important de întârziere a diagnosticului de cancer colorectal, cu scăderea șanselor de vindecare a acestor pacienți.

• Durerea anală are caracter de jenă, arsură sau poate avea caracter violent în caz de tromboză sau supurație. Tromboza hemoroidală este frecvent o complicație a hemoroizilor externi și se prezintă ca o tumoretă dură, violacee, extrem de dureroasă, apărută brusc după un efort de defecație. Eroziunea mucoasei din hemoroidul trombozat produce sângerare importantă sau suprainfecție (abces).

• Boala hemoroidală se asociază frecvent cu fisura anală, abces anal sau fistulă perianală.

• Apariția acestei suferințe într-o zonă legată de puditate induce pacientului nu numai o senzație permanentă de disconfort psihic, dar modifică atât comportamentul alimentar (pacientul nu mănâncă pentru a nu avea scaun, accentuând constipația), cât și pe cel social – autoizolarea.

Cum se stabileste diagnosticul?

La primul simptom sugestiv pentru boala hemoroidală pacientul trebuie să se prezinte la consult medical unde vor fi parcurși urmatorii pași:

• anamneza – totalitatea datelor pe care medicul le obține interogând bolnavul cu privire la apariția și evoluția bolii de care suferă, la antecedentele ei etc.
• examenul clinic general și local (tușeul rectal)
• explorarea endoscopică (rectosigmoidoscopie sau colonoscopie) pentru diagnostic diferențial cu alte afecțiuni ano-recto-colice

Tratamentul

Este obligatoriu și trebuie instituit cât mai repede. Tratamentul se adresează atât bolii hemoroidale (cu scopul de a obține regresia și vindecarea), dar și factorilor favorizanți.

Tratamentul medical (local și general) se asociază cu regimul alimentar și modificări ale stilului de viață.

Tratamentul chirurgical se adresează hemoroizilor interni de gradul 3 sau 4, dar și complicațiilor bolii hemoroidale.