Polip vilos cu displazie severă și carcinom in situ

Următorul caz clinic subliniază importanța prezentării precoce la consult medical în caz de tulburări abdominale.

Pacientul bărbat, în vârstă de 50 ani, fără boli anterioare deosebite, s-a prezentat la un consult medical pentru că avea dureri abdominale de tip colică (durere acută cu caracter spasmodic în cavitatea abdominală), însoțite de modificari ale stării generale. I s-au recomandat investigații complete și examene de laborator. Markerii tumorali de tub digestiv au fost în limite normale, singura modificare identificată fiind o ușoară anemie feriprivă. Ecografia și tomografia abdominală nu au evidențiat leziuni patologice.

Următorul pas a fost realizarea unei colonoscopii până la cec și, cu această ocazie, s-a identificat în prima porțiune a colonului ascendent o formațiune polipoidă sesilă voluminoasă, de 4 cm. Examenul histopatologic al biopsiei a stabilit diagnosticul de polip vilos, cu displazie severă și carcinom in situ.


S-a intervenit operator și sub anestezie generală cu intubație orotraheală s-a efectuat rezecția cecului și a colonului drept (hemicolectomie dreaptă) asistată laparoscopic, cu legatura directă între intestinul subțire și colonul transvers (ileotransversoanastomoză) efectuată mecanic.

Evoluția postoperatorie a fost simplă cu externare în ziua a treia de la realizarea operației.

Examenul histopatologic al piesei extirpată chirurgical confirmă și postoperator diagnosticul de carcinom in situ.

Pacientul s-a întoars la activitatea profesională la șapte zile de la externare. După un an de la intervenția chirurgicală investigațiile au ieșit în limite normale.

CONCLUZIE: prezentarea la medic la orice semn sau simptom ce indică o potențială problemă a tubului digestiv, însoțită de investigații țintite și o tehnică chirurgicală modernă (chirurgia laparoscopică colorectală) sunt acținile care duc la o recuperare postoperatorie rapidă, reducerea numărului de complicații și vindecarea unui cancer colic aflat într-un stadiu precoce.