Tumoră de rect inferior

Cazul prezentat subliniază importanța intervenției chirurgicale laparoscopice pentru cazuri selectate de neoplazii de tub digestiv. Operația miniinvazivă laparoscopică permite efectuarea acestor tipuri de intervenții radicale cu o pierdere minimă de sânge, o recuperare rapidă postoperator și cu absența inciziilor abdominale de mari dimensiuni.

O pacientă în vârstă de 67 ani s-a prezentat la consult medical pentru tulburări de transit intestinal și sângerări rectale de aproximativ 6 luni. Tușeul rectal a identificat o tumoră de rect inferior localizată la hemicircumferința posterioară și examenul bioptic a precizat diagnosticul histopatologic de adenocarcinom bine diferențiat.

Colonoscopia efectuată până la cec nu a identificat alte leziuni patologice.

Tomografia computerizată de torace și abdomen, precum și RMN de pelvis au descris o tumoră de rect inferior întins în toate structurile peretelui rectal, cu plan de demarcare față de sacru. Nu s-au identificat metastaze (determinări) secundare hepatice sau pulmonare sau afectarea ganglionilor (fără adenomegalii).

După efectuarea tratamentului radioterapic s-a intervenit operator și s-a efectuat o amputație de rect pe cale abdomino – perineala asistată laparoscopic, fără transfuzii pre – , intra- sau postoperator. Evoluția postoperatorie a fost simplă, cu externarea pacientei în ziua a patra după intervenție.

La examenul medical făcut după trei ani de la operație nu s-au identificat semne de recidivă sau determinări secundare.