Chirurgia sânului

În termeni simpli, sânul este format dintr-un sistem ramificat de canale, care se întind dinspre mamelon până la glandele mamare care au capacitatea de a secreta lapte. Există aproximativ douăsprezece canale largi care se adună la nivelul mamelonului. Ramificațiile lor delimitează discret segmentele sânului, astfel încât ultima ramificație se va termina într-o unitate lobulară.

Țesutul dintre canale și glande este format din grăsime și țesut fibros în proporții variabile și reprezintă volumul principal al sânului adult. Acestui țesut se numește generic stroma. Cantitatea de țesut glandular din sân depinde de activitatea hormonală și variază în funcție de ciclul menstrual. Canalele și glandele sunt delimitate de două straturi de celule epiteliale așezate pe o membrană bazală.

Anatomia sânului

Patologia sânului este constituită din afecțiunile benigne și din cele maligne.
Fibroadenomul, papiloamele, leziunile pseudo-infiltrative, fibromatoza, ginecomastia, microcalcificările benigne sunt doar câteva dintre bolile benigne care au soluții terapeutice chirurgicale.

Printre afecțiunile maligne se numară carcinomul in situ, ductal (DCIS) și lobular (LCIS), microcalcificările maligne, carcinoamele lobulare, toate având în schema de tratament recomandare de intervenție chirurgicală.