Rolul endoscopiei inferioare în chirurgia colorectală


În epoca modernă nu se poate vorbi despre un diagnostic și/sau un tratament corect al afecțiunilor colorectale în absența endoscopiei digestive. Introdusă în arsenalul terapeutic și diagnostic în urmă cu 40 de ani, endoscopia digestivă inferioară (colonoscopia) constă în introducerea endoscopului (un tub subțire și flexibil, dotat cu o sursă de lumină și cu o cameră de luat vederi) prin orificiul anal, în rect, apoi în colon, până la cec.

Această explorare minim invazivă prezintă următoarele avantaje:

1. Vizualizează și stabilește localizarea afecțiunii, dă posibilitatea medicului să identifice dacă leziunea este unică sau multiplă, dacă este asociată cu alte leziuni, să evalueze gradul de afectare a rectului sau a colonului. Toate aceste informații pot fi stocate sub forma unui film și pot fi vizualizate de către alți medici în alte momente de timp.

2. Permite efectuarea de biopsii din leziunile identificate. Materialul prelevat va fi analizat microscopic și va permite stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului – chirurgical sau medicamentos.

3. Permite rezecția unor leziuni rectocolice (polipi) care pot degenera neoplazic (se transformă in cancer).

4. Intraoperator (în special în chirurgia laparoscopică) permite identificarea și localizarea leziunilor mici, precum și verificarea etanșeității și permeabilității anastomozelor (legăturilor) colice.

5. Rol în tratamentul non-chirurgical al unor afecțiuni colorectale, ca de exemplu montare de stenturi la pacienții cu stenoze sau fistule, evitând o intervenție chirurgicală prin abord clasic sau hemostaza endoscopică a unor leziuni hemoragice.

6. Rol fundamental în diagnosticul precoce al cancerelor colorectale la pacientii cu risc, adica la cei cu istoric familial de cancer colorectal sau cu polipi multipli.

7. Permite supravegherea postoperatorie la pacienții cu intervenții chirurgicale colorectale, vizualizându-se atât anastomoza, cât și eventualele leziuni precanceroase noi apărute.

De reținut

– Colonoscopia este o metodă diagnostică, dar și terapeutică
– Necesită o pregătire a colonului (golirea de materii fecale) care începe cu o zi înainte de efectuarea colonoscopiei
– Nu necesită internare și se poate face în ambulator
– Deși este o metodă minim invazivă, implică anumite riscuri și contraindicații
– Se face numai la indicația medicului specialist, după un consult medical prealabil