Cancer de sân la femeia tânără

În general, se consideră că femeia tânără nu prezintă un risc crescut de cancer de sân, statistica arătând că doar 5% din cazurile de cancer de sân apar la femei mai tinere de 40 ani. Însă cancerul de sân poate să apară la orice vârstă, mai ales la pacientele care prezintă factori de risc:

• Au un istoric personal de cancer de sân sau leziuni cu risc crescut de transformare în cancer de sân;
• Au un istoric familial de cancer de sân, mai ales dacă acesta a fost la rude foarte apropiate: mamă, surori, fiice;
• Au făcut radioterapie în trecut;
• Au confirmate mutația genei BRCA1/BRCA2.

Particularități ce apar în cazurile de cancer de sân la femeia tânără

Diagnosticul de cancer de sân la femeia mai tânără de 40 de ani este mai dificil de pus cu certitudine întrucât sânul femeii tinere este mai dens decât sânul femeii vârstnice. În plus, cancerul de sân are o evoluție mai agresivă la femeia tânără și este mai puțin sensibil la tratamentul chimioterapic. Femeile tinere cu cancer de sân au șanse mai mari să prezinte mutații ale genei BRCA 1 sau BRCA 2.

Întârzierea punerii diagnosticului de cancer de sân la femeia tânără este o problemă curentă, de cele mai multe ori și din cauza faptului că femeia tânără ignoră semnele de alarmă: tumefacție sau scurgere mamelonară, considerând că sunt prea tinere pentru cancerul de sân, având convingerea nefondată că tumora de sân este doar un chist sau altă tumoră benignă.

O altă problemă importantă este reprezentată de acceptarea tratamentului cancerului de sân de femeia tânără. Pacientele tinere refuză de multe ori tratamentul datorită efectelor secundare asupra fertilității, sexualității sau aspectului fizic.

Poți să previi să faci cancer de sân cât ești tânără?

Răspunsul scurt și cinic este « Nu », cancerul de sân nu poate fi prevenit, însă diagnosticarea lui precoce și tratamentul corect, rapid administrat, cresc șansele tinerei paciente de a supraviețui cancerului de sân.

Educarea tinerelor fete de a se autoexamina periodic la sâni, de a cunoaște semnele de alarmă (tumora de sân, scurgeri mamelonare anormale etc.) și factorii de risc ai cancerului de sân crește posibilitatea diagnosticării lui într-un stadiu precoce și implicit rata de vindecare.

Este indicată efectuarea mamografiei la femeia mai tânără de 40 de ani?

Screeningul cancerului de sân prin mamografie nu este recomandat la femeia mai tânără de 40 de ani, din cauza densității crescute a structurii sânului femeii tinere. Din acest motiv, până în 40 ani mamografia nu este un test util de screening și ecografia mamară are rezultate mai bune.

În mod particular, mamografia de screening poate fi recomandată la femeia cu antecedente familiale de cancer de sân sau atunci când există alți factori de risc.

Societatea Americană de Cancer consideră că cea mai bună metodă de screening pentru femeia cu vârsta peste 20 de ani este autopalparea sânilor. Acesta trebuie efectuată lunar, în prima zi după terminarea menstruației. Efectuată în mod regulat, lunar, autoexaminarea sânului permite femeii tinere cunoașterea detaliate a reliefului și paricularităților propriilor sâni, dându-le posibilitatea de a identifica cu ușurință semnele de alarmă.

Suplimentar autopalpării sânului este recomandat ca o dată pe an, fiecare femeie peste 20 de ani, să mergă la un medic ginecolog, chirurg sau oncolog, în vederea efectuării unui examen clinic al sânilor.

După vârsta de 40 de ani se recomandă asocierea mamografiei anuale de screening.

Pentru femeile mai tinere de 40 de ani, cu antecedente familiale de cancer de sân sau cu alți factori de risc, trebuie particularizat un program de screening în colaborare cu medicul oncolog, ginecolog sau chirurg.

Tratamentul cancerului de sân la femeia tânără

Indiferent de vârsta pacientei tratamentul depinde de forma histologică a cancerului și de gradul extensiei sale în momentul diagnosticării. Tratamentul chirurgical se asociază cu tratamentul chimioterapic, hormonal și radioterapie. Menținerea fertilității la femeia tânără reprezintă întotdeauna un obiectiv important, dorit a fi respectat, care trebuie luat în calcul. Acesta trebuie însă pus în balanță și analizat atunci când poate afecta eficacitatea tratamentului oncologic.

Menopauza prematură cauzată de chimioterapie și medicația hormonală este un efect secundar tratamentului în cancerul de sân. Pierderea capacității de procreare este un lucru greu de acceptat de femeile tinere.

Sarcina este posibilă pentru femeile al căror tratament nu interferează cu capacitatea de a concepe. Se recomandă ca femeia tânără diagnosticată cu cancer de sân să aștepte cel puțin doi ani după terminarea tratamentului oncologic înainte de a rămâne gravidă, deoarece riscul de recidivă a cancerului de sân este mai mare în această perioadă.

Femeile diagnosticate cu cancer de sân care doresc prezervarea fertilității trebuie să stabilească opțiunile lor de tratament cu un medic oncolog și să solicite o trimitere la un specialist în fertilitate.