Cancer de sân la bărbați

Chiar dacă nu au sâni voluminoși precum femeile, bărbații au o cantitate mică de țesut glandular mamar și ducte situate în spatele areolei mamare. În anumite condiții, acesta se poate dezvolta hipertrofia și apare ginecomastia la bărbat sau carcinomul de sân (cancerul de sân).

Chiar dacă dezvoltă aceleași tipuri de cancer de sân ca cele întâlnite la femeie, cancerul de sân la bărbat este extrem de rar. Apare foarte rar la bărbați tineri, fiind de obicei diagnosticat după vârsta de 60 ani.

Factorii de risc pentru apariția cancerului de sân la bărbați

Riscul de cancer de sân este mai crescut la bărbații care:

• Au o rudă de gradul 1 cu cancer la sân (tată, frate, fiu)
• Au o mutație genetică de tip BRCA 1, BRCA2, PTEN sau CHEK2
• Au Sindrom Klinefelter, care asociază ginecomastia și nivele crescute de estrogeni
• Au obezitate, în care se asociază cu nivele crescute de estrogeni
• Prezintă un istoric de radioterapie aplicată la nivelui toracelui pentru alte afecțiuni neoplazice, cum ar fi limfomul Hodgkin
• Au consumat sau consumă în exces alcool
• Fac un tratament cu estrogeni, precum cel din cancerul de prostată

Simptome care apar în cazurile de cancer de sân la bărbați

Primul simptom este depistarea tumorii de sân. În general, prezentarea la doctor se face în faze avansate, atunci când se asociază cu scurgeri sangvine prin mamelon sau cu infiltrarea pielii. Întrucât volumul sânului la bărbat este mic, tumora infiltrează rapid mușchiul pectoral și pielea, diseminând (răspândindu-se) în ganglionii axilari. Comparativ cu femeile, bărbații cu cancer de sân se prezintă la medic în stadii mai avansate de boală.

Fiecare bărbat care prezintă factori de risc pentru apariția cancerului de sân trebuie informat asupra importanței autopalpării periodice și asupra semnelor de alarmă, tumefacție sau modificări de tegument la nivel de sân și areolă.

Diagnosticul și tratamentul cancerului de sân la bărbați

Atunci când medicul suspectează existența unui cancer de sân la bărbați folosește același protocol de diagnostic și tratament folosit în cancerul de sân la femeie. Diagnosticul și tratamentul cancerului de sân la bărbat se face în echipă multidisciplinară care cuprinde mai multe specialități medicale: oncolog, chirurg, androlog, endocrinolog, imagist și radioterapeut.

Pentru a putea pune corect un diagnostic de cancer de sân la bărbați se urmează următorii pași:

• Se face o anamneză (discuție în care medicul obține informații de la bolnav cu privire la apariția și evoluția bolii, la antecedentele sale medicale) și examinarea clinică;
• Medicul recomandă investigații imagistice – ecografie, mamografie, RMN, TC (pentru stadializare)
• Se face biopsia tumorală pentru diagnosticul histopatologic de certitudine

Tratamentul pacienților bărbați cu diagnostic de cancer de sân

Tratamentul cuprinde chimioterapie, tratament chirurgical, radioterapie și tratament hormonal. Tratamentul chirurgical recomandat de principiu în cazul cancerului de sân la bărbați este mastectomia radicală.

Spitalul Medicover oferă pacienților cu suspiciune de cancer de sân posibilitatea de a fi diagnosticați rapid pentru aceasta afecțiune și cuprinde: diagnosticul clinic, diagnosticul imagistic (ecografie de sân, mamografie, RMN la sân), dar și histopatologic – puncție biopsie tumorală ghidată ecografic.

Pacienții diagnosticați cu cancer de sân beneficiază de tratament chirurgical cu examen histopatologic extemporaneu intraoperator, care certifică atât diagnosticul cât și limitele exciziei tumorale – în cazul acestor tumori este indicată de principiu mastectomia.

Echipa multidisciplinară din spitalul Medicover formată din oncolog, chirurg oncolog, imagist, endocrinolog și urolog-androlog poate prelua orice pacient cu cancer de sân, în orice etapă de diagnostic sau tratament, oferind posibilitatea unui tratament corect și complet.