Hernia femurală

Deseori confundată cu hernia inghinală, hernia femurală reprezintă exteriorizarea unui organ intraabdominal (intestin subțire, vezica urinară) printr-un orificiu muscular preexistent la baza coapsei, orificiul femural. Când acest orificiu este mărit organele intraabdominale se vor exterioriza (vor aluneca) la baza coapsei, sub piele. Deși sunt mai rare decât herniile inghinale, herniile femurale se complică mai frecvent.

Cauzele herniei femurale

Hernia femurală apare mai frecvent la femei, de aproximativ 4 ori mai frecvent decât la barbați și acest lucru se întâmplă din cauza particularităților anatomice feminine. Angajarea organelor intraabdominale în orificiul femural este favorizată de obezitate, sarcini repetate, denutriție, efort fizic etc.

Semnele și simptomele herniei femurale

La debut hernia femurală se prezintă ca o mică umflatură ce apare la baza coapsei. La persoanele cu țesut adipos în exces în această regiune este mai greu de diagnosticat pentru ca hernia nu atinge dimensiuni mari și scapă examenului clinic. Orice formațiune tumorală aparută la baza coapsei trebuie diferențiată de alte leziuni: lipom, tumori, adenopatie.

Hernia femurală necomplicată este reductibilă, adică dispare la trecerea în poziție culcat și conținutul ei poate fi reintrodus în cavitatea abdominală prin palparea ușoară.

Semn de hernie femurală

Hernia complicată este ireductibilă și semnalează apariția complicațiilor.

Durerea locală poate fi intensă, cu caracter acut atunci când se produce ruptura orificiului muscular inghinal. Ulterior durerile pot fi ocazionale, cu caracter de jenă. Apariția durerilor intense, brusc instalate pe parcursul evoluției herniei au ca semnificație instalarea complicațiilor, pacientul trebuie să se prezinte urgent la consult medical.

Diagnosticul de hernie se stabilește printr-un simplu examen clinic efectuat de medic. Investigațiile suplimentare se adresează stabilirii cauzei și pentru pregătirea preoperatorie.

Cum va evolua o hernie femurală netratată?

Evoluția va fi întotdeauna spre apariția complicațiilor: încarcerarea și strangularea (complicații grave ce amenință viața pacientului). Orificiul femural prin care se produce migrarea organelor intraabdominale are peretii rigizi, nedilatabili.

Pătrunderea unei anse de intestine prin acest orificiu va duce la strangulare rapidă, cu ocluzie și necroză de intestin.

Riscul de complicații postoperatorii este de 20 de ori mai mare la herniile femurale strangulate, comparativ cu herniile femurale operate înainte de instalarea încarcerării sau strangulării.

Cum se tratează o hernie?

Singurul tratament care vindecă este cel chirurgical și are ca obiective reintroducerea în cavitatea abdominală a organelor herniate și închiderea orificiului femural . Aceste două obiective sunt atinse atât prin abord chirurgical clasic, cât și prin abord laparoscopic (miniinvaziv).

În prezent , standardul în tratamentul chirurgical al herniei femurale este considerat montarea unei plase (proteze) din material sintetic ce asigură acoperirea defectului muscular.

Etapele tratamentului chirurgical

1. Consultul medical pentru stabilirea diagnosticului și efectuarea analizelor de laborator necesare pentru orice intervenție chirurgicală.Tehnica operatorie (clasică sau laparoscopică) va fi stabilită în funcție de particularitățile fiecarui pacient. Acesta va fi informat asupra variantelor de tratament, riscurilor aferente, precum și a tipurilor de anestezie care i se pot administra.

2. Pregatirea preoperatorie va include toaleta tegumentului și un regim alimentar cu 24 ore înaintea operației.

3. Internarea se va face în ziua operației. Pacientul va citi și va semna consimțământului informat, apoi i se va monta branula și i se va administra medicația preoperatorie, apoi va fi condus în sala de operație unde se va efectua intervenția chirurgicală propusă și agreată de comun acord cu medicul chirurg. După terminarea intervenției, pacientul va reveni în salon imediat (în cazul anesteziei rahidiene) sau după câteva ore petrecute în salonul de ATI (în cazul anesteziei generale).

4. Externarea se va face după 1-2 nopți de spitalizare postoperator, în funcție de rapiditatea cu care se recuperează pacientul. Acesta se va putea întoarce la activitatea uzuală în 3-4 zile, va putea șofa și se va întoarce la serviciu după 7 zile. Eforturile fizice intense și activitățile sportive sunt premise după 1 lună de la operație. Tratamentul chirurgical nu influențează evoluția unei sarcini ulterioare.