Tumoră sigmoidiană

Următorul caz subliniază importanța verificării constante a stării de sănătate a colonului la persoanele care au rude de sânge apropiate ce au fost diagnosticate cu cancer colorectal.

Un pacient în vârstă de 54 ani cu antecedente familiale de cancer colorectal (bunica și tata) s-a prezentat la consult medical pentru o colonoscopie de screening (de control). Aceasta a fost efectuată până la cec și a identificat la 30 cm de orificiul anal un polip sesil voluminos, cu suprafață neregulată. S-au luat patru fragmente bioptice care, odată analizate, au stabilit diagnosticul de adenocarcinom in situ.

Examenele de laborator, inclusiv markeri tumorali se aflau în limite normale.

Tomografia computerizată de torace, abdomen și pelvis au arătat că nu există determinări secundare.

S-a intervenit operator și sub anestezie generală cu intubație orotraheală s-a realizat rezecția sigmoidiană pe cale laparoscopică, cu localizarea polipului malignizat (sigmoid) prin colonoscopie intraoperatorie.

Evoluția postoperatorie a fost simplă și externarea s-a făcut în a treia zi după ce a avut loc intervenția chirurgicală. Reintoarcerea la activitatea profesională a fost posibilă în ziua a paisprezecea postoperator.

Examenul histopatologic al piesei de rezecție a confirmat diagnosticul de carcinom “in situ“ la nivelul polipului vilos voluminos.