Tehnici chirurgicale avansate folosite în chirurgia sânului


Vă prezint în continuare anumite tehnici chirurgicale pentru sân folosite în diagnosticul și tratamentul tumorilor de sân și aplicate în mod curent în spitalul Medicover pentru această patologie. Scopul acestora este acela de a obține un diagnostic rapid, corect și complet ce poate fi urmat de un tratament chirurgical eficient.

Aceste tehnici chirurgicale pentru sân necesită un echipament tehnologic avansat și sunt efectuate de o echipă mixtă formată din medici cu mai multe specializări, chirurg oncolog, chirurg plastician, medic imagist cu atestat în senologie.

Chirurgia oncoplastică și reconstructivă a sânului

Sub această denumire sunt cuprinse tehnicile chirurgicale în care se practică mastectomii (parțiale sau totale), urmate de reconstrucția sânului operat, în aceeași ședință operatorie sau după completarea tratamentului oncologic.

Este o tehnică chirurgicală ce compensează efectul mutilant al tratamentului chirurgical de exereză în cancerul de sân, redând volumul și forma anatomică sânului operat. Pentru reconstrucția sânului se folosesc proteze sau țesuturile pacientului (mușchiul latissimus dorsi sau mușchiul drept abdominal).

Tehnica ganglionului santinelă axilar în cancerul de sân

Este reprezentată de tehnica chirurgicală în care se face injectarea peritumorală cu subsțante radioactive și colorant ce permit identificarea și excizia ganglionului santinelă, cel mai probabil de a fi afectat de diseminarea neoplazică (răspândirea celulelor canceroase).

Este o tehnică chirurgicală aplicată în stadiie initiale ale cancerului de sân și permite, în cazuri selectate, evitarea limfadenectomiei axilare (extirparea completa a ganglionilor axilari), o procedură chirurgicală însoțită de morbiditate importantă. Injectarea substanței radioactive se poate face în aceeași zi sau cu 24 de ore înaintea intervenției chirurgicale, iar injectarea colorantului se face la începutul intervenției.

Marcarea preoperatorie a tumorilor de sân

Este o tehnică ce se aplică tumorilor de sân fără echivalent palpatoriu, în general leziunilor mici. Marcarea se face preoperator, în aceeași zi în care pacienta este operată și se face sub ghidaj ecografic sau mamografic. Marcarea se face folosind colorant sau fir metalic. Excizia tumorii se poate face sub control ecografic intraoperator și se verifică prin mamografia intraoperatorie a piesei de rezecție.

Examen histopatologic extemporaneu

Reprezintă examenul histologic (examinarea la microscop a piesei operatorii -tumora de sân) și are atât rol de diagnostic rapid, cât și de stabilire a indicației de exereză (astfel se stabilește ce tip de tehnică chirurgicală trebuie aplicată, adaptată diagnosticului histopatologic realizat rapid) .Tehnica necesită 30 minute și are avantajul că poate stabili in timpul operației dacă leziunea este benignă sau malignă (cancer) și în aceelași timp confirmă dacă leziunea a fost excizată în totalitate.

Examenul extemporaneu este urmat întotdeauna de examen histopatologic la parafină și imunohistochimie, investigații care vor stabili diagnosticul final.