Metoda de slăbire rapidă fără intervenție chirurgicală – Balonul intragastric


Introducerea în stomac a unui balon siliconat reprezintă un procedeu modern și sigur de scădere în greutate.

Este un procedeu restrictiv, balonul ocupă o parte din volumul gastric, ceea ce duce la posibilitatea ingerării unei cantități mici de alimente cu apariția rapidă a senzației de sațietate.

Pierderea în greutate se realizează prin diminuarea importantă a volumului de alimente ingerate și permite un anumit comportament dietetic, ingestia de volume alimentare mici.

Balon intragastric

Este o metodă non-chirurgicală pentru că montarea și extragerea balonului se face pe cale endoscopică superioară (prin gură).

Indicații și contraindicații pentru montarea unui balon gastric

Procedeul este indicat ca metodă de slabire la pacientii cu un BMI peste 27, la pacienții care au contraindicație pentru operație sau care nu vor sa apeleze la metoda chirurgicală. Procedeul este contraindicat la pacienții cu rezecții gastrice în antecedente sau cu patologie esogastrică asociată (hernie hiatală, tumori, stenoze, ulcerații).
În funcție de producator, balonul poate fi menținut în stomac 6 luni sau 12 luni, după care va fi extras endoscopic. Pentru un efect prelungit al metodei se poate monta un nou balon intragastric în aceeași sedință de extragere endoscopica a celui vechi.

Tehnica endoscopică de montare și extragere a balonului intragastric

Montarea și extragerea balonului este un procedeu rapid, durează aproximativ 15 minute, care se realizează cu analgo-sedare, în cabinetul de endoscopie sau în sala de operație. Pacientul poate pleca acasă în aceeași zi în funcție de toleranța la procedeul endoscopic.

Procedeul începe cu efectuarea unei endoscopii digestive superioare care are rolul de a identifica o posibilă patologie eso-gastro-duodenală, după care continuă cu introducerea pe gură în stomac a balonului.

Balonul intragastric este un dispozitiv, o sferă de silicon, care odată introdus endoscopic în stomac se umple cu maximum 700 ml ser fiziologic amestecat cu albastru metilen. Colorantul are rolul de a semnaliza efracția balonului (se absoarbe din stomac și se elimină prin urină, pe care o colorează în verde). Procedeul se finalizează cu controlul poziției intragastrice a balonului și cu controlul etanșeității acestuia.

Alimentele care vor ajunge în stomac vor produce rapid umplerea stomacului și apariția rapidă a senzației de sațietate, micșorând dramatic porția de mâncare ce va fi ingerată. Pacientul va urma o dietă specifică și tratament pentru diminuarea iritației mucoasei gastrice.

După montarea balonului este interzisă ingestia de alimente ce pot perfora balonul (semințe, pește cu oase mici etc.)
Extragerea balonului se face tot pe cale endoscopică, după aspirația conținutului cu ac endoscopic dedicat.

Reacții secundare și accidente

Balonul intragastric este un corp străin pe care stomacul va încerca să-l elimine. În primele 3 zile pot apărea greață, vărsaturi și durere epigastrică, simptome tranzitorii ce pot fi diminuate cu medicamente și regim hidric. Aceste episoade pot apărea sporadic și pe parcursul perioadei în care se menține balonul.

Perforația accidentală a balonului reprezintă o urgență și este semnalată de apariția urinei verzi (datorată absorbției albastrului de metilen din balon și eliminarea lui pe cale urinară). Soluția este extragerea balonului în primele de 24 ore de la apariția urinei verzi. După aceasta perioadă este posibilă deplasarea balonului, golit prin perforare, din stomac în duoden și apoi în intestinul subțire, cu instalarea ocluziei intestinale care se va rezolva prin intervenție chirurgicală.

Rezultate

Procedeul de montare endoscopică a balonului intragastric permite o pierdere ponderală cu o medie de 15-20 kg în 6 luni, dar ajută mai ales la formarea unor obiceiuri alimentare ce permit menținerea acesteia. Pierderea ponderala este maximă dacă se asociază cu dieta hipocalorică recomandată și cu activitate fizică.